Urineonderzoek

About This Project

microscoopEen van de vaakst voorkomende klachten bij onze kleine huisdieren zijn problemen in verband met de urinewegen.

 

Moeilijker plassen, bloed bij de urine, toegenomen drink-en plasgedrag, pijn bij het plassen,… Dit zijn allemaal indicaties voor een mogelijk probleem dat zich (deels) ter hoogte van de urinewegen bevindt. Na het nemen van een urinestaal thuis, of het puncteren van de blaas onder begeleiding van de echografie, kunnen wij dit verder gaan onderzoeken.

 

Via een refractometer kunnen wij de concentratie van de urine onderzoeken. Dit vertelt ons vooral of de nieren nog goed kunnen uitoefenen. Als de concentratie van de urine sterk gedaald is, weten we dat een bloedanalyse voor het controleren van de nieren aan de orde is.

 

Met een Urine-Dipstick kunnen we kijken naar de aanwezigheid van rode bloedcellen, onstekingscellen, suiker, eiwit en meer. Dit kan ons een indicatie geven over de aanwezigheid van nierproblemen, suikerziekte, blaasinfectie,…

 

Na een tweetal minuutjes in de centrifuge kunnen wij het ‘bezinksel’ van de urine ook onderzoeken. Hierin worden alle niet-vloeibare elementen uit de urine geconcentreerd. Dit laat ons toe om vast te stellen of er kristallen (voorlopers van blaasstenen) in de urine zitten, alsook welke ontstekingscellen aanwezig zijn.

Veel voorkomende problemen die aan het licht komen bij een urineonderzoek:

 

  • Nierfalen
  • Blaaskristallen/Blaasstenen
  • Blaasinfecties
  • Suikerziekte
Category
Labo-onderzoek